Jan Kenneth Hansen
07 Dec
07Dec

Skrevet av: Jan Kenneth Hansen

Nedenfor ser du en lånekalkulator hvor du kan legge inn ønsket lånebeløp, rente og nedbetalingstid på forbrukslånet. Sluttsummen viser deg nøyaktig hvor mye du skal betale per måned, og de totale lånekostnadene i løpet av låne perioden. 

Når du beregner rente på et forbrukslån, bør du beregne den på den effektive renten. Dette inkluderer gebyrer og andre kostnader tilknyttet lånet. Du kan for eksempel bruke 13,5 % som et godt utgangspunkt, som er en gjennomsnittlig rente i Norge på forbrukslån. 

Hvor mye kan jeg søke om i forbrukslån?

Det fleste banker tilbyr lån mellom 10 000 til 600 000 kroner i Norge. Men det som bestemmer hvor mye du får i lån er din kredittscore. Har du lav inntekt vil dette påvirke lånebeløpet du kan få. Som regel krever de fleste banker at du har minst 200 000 kroner i inntekt. 

Årsaken er at det blir trukket fra flere utgifter du har på din netto månedlige inntekt. For eksempel beregner bankene på at du må ha et livsgrunnlag. Livsgrunnlaget for enkeltpersoner er på 10 412 kroner per 2023, og justeres årlig av finansdepartementet. 

Selv om enkelte banker hevder på sine nettsider at de kan tilby forbrukslån med kun 120 000 kroner i inntekt, ser du fort at dette regnestykket ikke går opp dersom de også trekker fra dine faste månedlige kostnader på husleie, strøm og andre tjenester du trenger. 

Hvor lang nedbetalingstid kan jeg få på forbrukslån?'

Søker du om et helt nytt lån kan du få maks 5 års nedbetaling på forbrukslån. Dette er lovbestemt og kan ikke avvikes fra bankene. 

Derimot kan du samle lån uten sikkerhet som du har fra før, og gjøre ett opplån i tillegg. Dermed kan du få inntil 20 års nedbetaling på lånet. Men husk at jo lengre nedbetalingstid du velger, dess større blir de totale lånekostnadene til slutt på lånekalkulatoren. 

For eksempel om du låner 100 000 kroner med 13,5 % effektiv rente over 5 år, betaler du totalt 138 059 kroner i renter og avdrag. Velger du derimot 10 år på den samme summen, betaler du totalt 182 729 kroner for det samme lånet. Det blir selvfølgelig et lavere beløp å betale i måneden med lengre nedbetalingstid, men kostnadene blir svært høye til slutt. 

Kan en forbrukslån kalkulator gi deg nøyaktige kostnader?

Uansett hvilken kalkulator du bruker, vil du ikke få vite nøyaktig hvor mye du skal betale uten en kredittsjekk. Det er nettopp kredittscore som bestemmer hvor høy eller lav rente du får på lånet ditt. Her er det mange faktorer som spiller inn, for eksempel din alder, inntekt, sivilstand og månedlige kostnader. Derfor får du ikke et nøyaktig beløp før du søker til flere banker samtidig for å få det beste rentetilbudet på lånet ditt. 


Kommentarer
* E-posten vil ikke bli publisert på hjemmesiden.