Jan Kenneth Hansen
24 Nov
24Nov

Merknad: Denne artikkelen inneholder annonser.

Skrevet av: Jan Kenneth Hansen

Dato: 24.11.23

Ønsker du å låne 100 000 kroner i forbrukslån med 5 års nedbetaling vil dette koste 36 520 kroner i effektive rentekostnader. Dette er basert på en gjennomsnittlig effektiv rente på 13,80 % i Norge. Men renten kan være både dyrere og lavere basert på din inntekt, alder og betjeningsevne. 

Renter for forbrukslån kan variere fra 8 til 26 % avhengig av visse faktorer i din økonomi. Dersom du vil vite nøyaktig hvilken rente du får, kan du sende en uforpliktende søknad gjennom Axo Finans og få tilbud fra 20 forskjellige banker i Norge.

Dette er kostnadene på et forbrukslån på 100 000 kroner

Du må betale gjennomsnittlig 2 275 kroner per måned basert på 13,80 % effektiv rente over 5 år. Dette inkluderer nominell rente og gebyrer som kommer i tillegg. Ønsker du å betale ned lånet raskere har vi laget en oversikt til deg nedenfor over hvor mye du må betale per år: 

BetalingsperiodeDu betalerTotale rentekostnader
12 måneder8 932 kr per måned7 182 kr
24 måneder4 754 kr per måned14 097 kr
36 måneder3 369 kr per måned21 296 kr
48 måneder2 683 kr per måned28 772 kr
60 måneder2 275 kr per måned36 520 kr

*Informasjonen i denne tabellen er hentet fra Laanekalkulator.no sin lånekalkulator for forbrukslån. 

I tabellen ovenfor kommer det klart og tydelig frem at det lønner seg å nedbetale lånet så fort som mulig. Summen du betaler per måned er lavere dersom du velger lang nedbetalingstid. Men rentekostnadene til slutt er over 5 ganger så mye.

Hvilke kostnader er forbundet med å låne 100 000 kroner?

Forbrukslån har forskjellige gebyrer og renter som må betales. Som regel er det et etableringsgebyr fra bankene på 500 til 1990 kroner avhengig av hvilken bank du velger. Dette gebyret blir som regel bakt inn i den effektive renten du betaler til slutt. 

Effektiv rente er altså nominell rente + gebyrer som lånet innbefatter. I tillegg til dette er det mange banker som tar et termingebyr. Dette gebyret er som regel ikke høyrere enn 45 kroner per termin. Enkelte banker fjerner dette gebyret dersom du oppretter e avtalegiro på lånet, eller eFaktura.

Slik kan du få et billigere forbrukslån på 100 000 kr

Den beste måten for å få et billigere lån er å søke til flere banker samtidig. Da kan du bruke sammenligningstjenester som Axo Finans for å få konkurrerende tilbud fra forskjellige banker. Kriteriene for å få den beste renten varierer noe fra bank til bank. 

Enkelte legger mer vekt på et totalkundeforhold, mens andre fokuserer mer på personer med høye inntekter. Andre vil gjerne hjelpe dem som er i nød og har en god betalingshistorikk fra før. Men hvordan søker du? 

Les de tre enkle trinnene nedenfor.

Trinn 1: Send en uforpliktende søknad om forbrukslån på 100 000 kroner

Gå til Axo Finans og send en søknad. Det tar ikke mer enn 10 minutter, så har du en søknad klar til 20 forskjellige banker. I søknaden fyller du ut personlige detaljer om deg selv, inkludert: 

  • Fødselsnummer
  • Fornavn og etternavn
  • Årlig inntekt
  • Månedlig inntekt etter skatt
  • Kostnader til livsopphold

De fleste kriteriene i listen husker nok de fleste i hodet. Men inntektene dine kan du finne på Altinn.no på skattemeldingen din dersom du ikke husker nøyaktig tall. I tillegg bør du se på dine 3 siste lønnslipper som bankene krever for å sjekke inntekten din. Kostnader til livsopphold er kostnader til husleie, strøm og andre faste utgifter du har som må tas med i regnestykket. Dette kan også være andre lån som du har i dag og betaler på. 

Trinn 2: Sammenlign den effektive renten på lånetilbudene du får inn

Etter at du har fylt ut lånesøknaden og signert med BankID, får du som regel inn tilbud i løpet av få timer. Når du får tilbud fra flere forskjellige banker, er det viktig at du sammenligner på riktig grunnlag. Den beste måten er å sjekke den effektive renten du får. 

Deretter velger du det rimeligste tilbudet. Det kan være i enkelte tilfeller at bankene tilbyr enten et høyere eller lavere beløp. Men her må du være ærlig med deg selv og tenke over hvor mye du har råd til å betale per måned.

Trinn 3: Signer låneavtalen og få 100 000 utbetalt til din konto

Når du har funnet den beste låneavtalen på 100 000 kroner, er det på tide å signere lånepapirene. Dette gjør du enkelt på nett med BankID. Når dette er ferdig, blir du bedt om å laste opp forskjellige dokumenter som banken må ha som dokumentasjon. Dette er: 

  • Siste års skattemelding
  • 3 måneder med lønnsslipper

Når du har gjort dette blir lånet som regel utbetalt samme dag eller dagen etterpå. Lånet går til kontonummeret som du spesifiserer i låneavtalen, så du må huske på å skrive korrekt nummer. 

Ofte stilte spørsmål

Hvor raskt kan jeg få utbetalt 100 000 kroner på konto?

Når søknaden er innvilget tar det som regel ikke mer enn 24 timer etter at du har signert avtalen. Hvor lang tid søknadsprosessen tar er avhengig av hvilken bank du velger, og om du har gitt tilstrekkelige opplysninger i søknaden. 

Kan jeg refinansiere lån opptil 100 000 kroner?

Det kan du så lenge du har nok inntekt til dette. Du kan for eksempel slå sammen flere kredittkort som du har gjeld på. grunnregelen er at du ikke låner mer enn 5 x årsinntekten din. 

Kan jeg låne 100 000 kroner med sikkerhet?

Du kan opprette et såkalt rammelån hvor du låner pengene fra boligverdien. Da må du kontakte banken du har fra før på boliglån for å opprette en avtale. Men husk at du kan ikke har mer lån enn 60 % av boligens verdi dersom du ønsker et opplån. 

Hva koster det å søke om et lån på 100 000 kroner?

Det koster ingenting å søke, og det er helt uforpliktende å sende inn en søknad. Derimot kan banken du velger å låne penger hos ha et etableringsgebyr på lånet som blir innbakt i den effektive renten du betaler per måned. 

Kan jeg søke om å låne 100 000 kroner med en medlåntaker?

Hvor det er snakk om 2 personer som skal dele ansvaret for gjelden, er det mulig å sende inn en søknad med en medlåntaker. Men fakturaen sendes til hovedlåntakeren. 


Kommentarer
* E-posten vil ikke bli publisert på hjemmesiden.