Jan Kenneth Hansen
17 Nov
17Nov


Skrevet av: Jan Kenneth Hansen

Søker du gjennom oss, kan du søke til over 20 banker samtidig for å få lavest mulig rente på lånet ditt. Da får du lån uten sikkerhet med lav rente fordi bankene konkurrerer om deg som kunde.

→→Send en uforpliktende søknad Gjennom Axo Finans her på 5 minutter→→

Beste tips til å få lavest mulig rente på lån uten sikkerhet:

1. Søk til flere banker samtidig gjennom Axo Finans: Alle forbruksbankene opererer med forskjellige krav til inntekt, alder og rentenivå på forbrukslån. 

2. Søke sammen med en medlåntaker: Dersom du har muligheten til dette vil banken gi bedre rente på lånet.

3. Slå sammen alle kreditter: Ikke betal kredittkort og andre forbrukslån separat. Dette vil banken se negativt på.

4. Fjern kredittkort du ikke bruker: Husk at ubrukte kredittkort teller på din kredittscore i og med at det er disponibel kreditt.

5. Sammenlign effektiv rente: Når du får inn tilbud er det viktig at du sammenligner den effektive renten, ikke den nominelle.

Kunder som har sammenlignet lån på Axo Finans og fått lav rente

Hva er laveste rente på lån uten sikkerhet i Norge?

Den laveste effektive renten i markedet ligger på 8,19 %. Derimot er den gjennomsnittlige renten på 13,33 % på nye låneavtaler. Det er flere faktorer som påvirker hvor høy rente du får på et forbrukslån, og vi skal se litt på disse her: 

Flere år med inntekt: For å få god rente bør du ha minst 3 år med fast inntekt og lite gjeld i fra før. Inntekten din er den eneste sikkerheten som banken har for at du tilbakebetaler lånet. 

Alder og sivilstand: Det er lov å ta opp forbrukslån når du er 18 år i Norge, men det er sjeldent at bankene innvilger dette. Årsaken er regelen ovenfor; du har ingen tidligere inntekt å vise til. Sivilstand kan også påvirke hvor høy rente du får, da banken vil se positivt på det om dere er to om lånet. 

Beløpet du låner: Størrelsen på lånet vil påvirke hvor mye rente du får. Er det et lite lån på under 100 000 kroner, kan renten på dette lånet være mer enn et høyt lån på 400 000 kroner. 

Gjeldsgrad: Har du flere smålån og kredittkortgjeld vil dette bli sett negativt på i en lånesøknad om et nytt lån. Derfor bør du heller søke om refinansiering dersom du vil ha et lån uten sikkerhet med lav rente.

24 banker som Axo finans samarbeider med

Har renten på lånet mye å si for din økonomi?

Når du snakker om lån uten sikkerhet, er det absolutt mye å hente på å sammenligne tilbud. Renten fra banker kan variere fra 8,19 % til 26,23 % i effektiv rente, mens gjennomsnittet ligger på over 13 %. Vi skal sammenligne et lån på 13 % og 20 nominell rente, som tilsvarer 13,8 og 21,94 i effektiv rente. 

Lån på 100 000 kroner med 13,8 % effektiv rente: Den totale gjeldskostnaden blir 36 520 kroner inkludert rente og gebyrer med en nedbetalingstid på 5 år. 

Lån på 100 000 kroner med 21,94 % effektiv rente: Den totale gjeldskostnaden blir 58 961 kroner inkludert renter og gebyrer med en nedbetalingstid på 5 år.

*Du kan selv sjekke renter og kostnader ved å bruke denne lånekalkulatoren hvor du kan beregne rente og gebyrer manuelt. 

Totalt er det altså over 22 441 kroner i forskjell du må betale i renter og gebyrer fra det billigste til det dyreste lånet. På 5 år utgjør dette ikke mer enn 374 kroner per måned, og derfor er det mange som synes at dette er helt greit å betale. 

Men problemet er at du ikke får noe mer igjen for pengene dine, verken bedre service eller fordeler fra den dyreste banken. Derfor kan du like greit søke på flere banker med en gang for å få lån uten sikkerhet med lav rente.

Bilde av søknadsskjema på Axo Finans

Hvilke banker i Norge tilbyr lavest rente på forbrukslån?

Sannheten er at alle banker kan være billige og dyre. Forskjellen ligger som regel i kundesegmentet banken er ute etter. Dette blir vurdert ut i fra: 

Aldersgrupper: Hvilke aldersgrupper har banken hatt best forhold til over tid og tilbakebetaler lånene sine?

Inntektsnivå: Hvilket inntektsnivå har de beste kundene på lån hvor flinke de har vært til å tilbakebetale lånet i tide

Andre faktorer: Dette kan for eksempel være om de eier bolig, har gjeld fra før, har ektefelle og barn, samt varierende inntekter og mye mer. 

Bankene kan altså ha egne kriterier for utlån, og hva de betrakter som en "god kunde". Måleparameterne vil bestemme om kunden får en god rente, i tillegg til kredittscoren. 

Hva kan jeg se på som et billig lån uten sikkerhet?

Som en ny låntaker på forbrukslån kan du se på et rentenivå fra 12-15 % som en akseptabel rente på et lån over 100 000 kroner. Men husk at dersom du er flink til å tilbakebetale lånet i tide i mer enn 12 måneder, kan det være lurt å søke om refinansiering for å få enda bedre rente. 

Årsaken er at du har opparbeidet deg en bedre kredittscore. Hvis bank B ser at du har vært veldig flink til å tilbakebetale bank A over lengre tid på en ny kredittvurdering, kan de være veldig villige til å gi deg en lavere rente for å kapre deg som kunde. 

Hvordan kan jeg refinansiere lån uten sikkerhet for å få lavere rente?

For å få lavere rente på et forbrukslån du har fra før, bør noen av disse kriteriene være oppfylt: 

  • Du har tilbakebetalt lånet i over 12 måneder uten forsinkelser
  • Du har fått høyere inntekter siden du søkte om lånet
  • Du har redusert eller tilbakebetalt annen gjeld siden du tok opp lånet
  • Du har fått reduserte bokostnader ved flytting eller kjøp av ny bolig
  • Du har samboer/ektefelle som kan være villig til å stå som medlåntaker

Mer inntekt, lavere gjeld og andre som kan stå ansvarlig sammen med deg er viktige faktorer for å få lavere rente på eksisterende forbrukslån. Dessverre tar aldri banken kontakt med deg for å sjekke om disse forholdene har endret seg. Derfor må du søke selv om få få bedre renter og vilkår på lånene dine. 

 

Kommentarer
* E-posten vil ikke bli publisert på hjemmesiden.