Jan Kenneth Hansen
22 Jan
22Jan

Når du søker om et forbrukslån, får du svar med en gang dersom lånesøknaden din blir behandlet eller avslått. Men hva gjør du dersom du får avslag?

Det er flere ting du kan gjøre for å skrive en bedre søknad, og få et mer positivt svar når du søker om et forbrukslån.

Tips til å få positivt svar med en gang når du søke om forbrukslån

Det er frustrerende å få avslag gang på gang på å få lån. I blant kan det være helt elementære ting du kan rette opp i med en gang for å forbedre søknaden din. Andre ganger kan det være problemer som kanskje tar litt lengre tid for å rydde opp i. Men dersom du har fått negativt svar på en søknad anbefaler vi å gjøre dette: 

Ta en gratis kredittsjekk: Hva er det bankene ser som du ikke ser? Du tenker kanskje at du har plettfri økonomi og ingen betalingsanmerkninger, så hvorfor får du ikke et lån? En kredittsjekk kan hjelpe deg med å finne ut av dette. Du kan ta en gratis kredittsjekk via Uscore som har en enkelt og oversiktlig plattform med tips og råd om hvordan du skal forbedre økonomien din. 

Her får du oversikt over all gjeld, anmerkninger og kredittkort som står i ditt navn. HUSK at kredittkort som er ubenyttet kan også hindre deg i å få forbrukslån, i og med at disponibel kreditt teller også i forhold til din totale låneevne. 

Når du tar en kredittsjekk, så vil du få svar med en gang om du kan få et forbrukslån eller ikke, og i tillegg hvilke tiltak du må gjøre for å forbedre søknaden din. 

Søk om et lavt beløp:  Har du aldri hatt forbrukslån tidligere og søker om flere hundre tusen på første søknad, er det veldig usannsynlig at du får et positivt svar med en gang. Et beløp mellom 50.000 og 100.000 kroner er derimot mer realistisk.

Årsaken er at betalingshistorikken din på lån spiller også inn på din kredittscore. Har du ikke hatt lån tidligere, så har banken ingen parameter å gå etter. Noe som betyr at de vil “teste” deg med et lavere beløp først for å se om du greier å betjene gjelden. 

Har du selvfølgelig stabil inntekt og ingen betalingsanmerkninger, så skal det ikke være noe problem å få svar med en gang på et lån. Men det er ikke realistisk å få 200.000 kroner eller mer på første søknad. 

Ta med medsøker: Dersom du er gift eller har samboer, må du huske på at du må oppgi dette i en lånesøknad. Dess flere personer i husstanden, dess mer blir beregnet til livsopphold. 

Hos Statens Innkrevingssentral kan du se hvilke satser som gjelder for livsopphold for enslige, samboere og barn i husstanden. Dette beløpet blir trukket fra den månedlige inntekten av bankene når de skal beregne hvor mye du har til overs for å betale på forbrukslån. 

Er både du og samboer/ektefelle i arbeid, er det mer sannsynlig at du får et positivt svar med en gang når du søker om forbrukslån hvor dere søker sammen. 

Søk om et høyere beløp: Etter at du har fått innvilget ditt første lån, er det ingenting i veien for å søke om et høyere lån på et senere tidspunkt dersom du trenger det. La oss si at du i utgangspunktet trenger 200.000 kroner i forbrukslån, men fikk kun innvilget 100.000 kroner i starten. Da kan du sende inn en søknad om refinansiering uten sikkerhet og et opplån i tillegg. 

På nye forbrukslån er det krav om at disse skal nedbetales innen 5 år. Men dersom du søker om refinansiering, kan du nedbetale lånet inntil 15 år. Når du forlenger låneperioden, betyr dette at du reduserer dine månedlige utgifter på lånet. 

Da kan bankene være mer villig til å hjelpe deg med et større lån hvis 5 års nedbetaling gir et for høyt beløp per måned å betale i forhold til dine faste inntekter og utgifter. 

Søk om refinansiering med sikkerhet: Dersom du har bolig i dag, kan du søke om refinansiering med sikkerhet etter hvert. Da får du langt mindre rente å betale på forbrukslånet. 

Du kan selvfølgelig søke om et fleksilån på boligen med en gang og hoppe over trinnene ovenfor. Men det kan ta litt lengre tid å få innvilget og få svar med en gang om du får slike lån. 

Men haster det ikke å låne penger, så er dette definitivt den beste løsningen dersom du trenger ekstra kapital og tar disse pengene fra realkapitalen i boligen din. 

Er det mulig å søke om forbrukslån og få svar med en gang?

Du får som regel svar om søknaden din er godkjent eller ikke med en gang. Men det kan ta litt tid å få svar fra bankene om du får innvilget et lån eller ikke. Som nevnt tidligere så er det flere faktorer bankene ser på for å innvilge forbrukslån. Derfor bør du basere deg på at det kan ta ett par dager fra du får innvilget søknaden til du får pengene på bok. 

Du må også være klar over at det er ingen banker eller nettsider som kan garantere at du får svar på dagen om innvilget forbrukslån. Men en sammenligningstjeneste som Sjekk Lånet kan hjelpe deg med å få raskere svar år du søker til flere banker samtidig. 

Kommentarer
* E-posten vil ikke bli publisert på hjemmesiden.