Jan Kenneth Hansen
26 Jan
26Jan

Det kan være vanskelig å få innvilget et høyt beløp når du søker om å låne 100 000 - 800 000 kroner på forbrukslån. Det er ikke sikkert at du får et forbrukslån på dagen når det er snakk om store beløp. I tillegg kan det være utfordrende å få en lav konkurransedyktig rente du kan leve med.

Men det tar faktisk ikke mer enn 15 minutter å sende inn en søknad som kan gi deg beløpet du trenger, og sjekke lånebetingelsene opp mot flere banker i Norge.

Her får du en trinnvis komplett guide til hvordan du skal få positivt svar fra opptil 20 banker samtidig som vil konkurrere om deg som kunde.

 Dette må du gjøre for å få lavest mulig rente når du skal låne 100 000 kroner og oppover

1. Før du sender inn en søknad, sjekk kredittscoren din. Da sparer du deg for mye tid på å sende inn en søknad. Har du en lav kreditt score, så er det veldig vanskelig å få innvilget et lån. Du kan sjekke den via Uscore helt gratis som privatperson, og dette tar ikke mer enn ett par minutter.

2. Send inn en søknad via Axo Finans. Du bør bruke en låneformidler som samarbeider med flere banker. Årsaken til dette er at du både kutter ned søknadsprosessen, og bankene er mer villige til å gi et bedre lånetilbud. 

Hvorfor? Fordi de ser hvor søknaden kommer fra. Ser de at den kommer gjennom Axo Finans, så skjønner de at det er flere banker som er interessert i å ha deg som kunde.

3. Søk om å slå sammen lån. Dersom du har flere kredittkort eller forbrukslån fra før, er det få banker som er villige til å låne ditt store beløp over 100 000 kroner dersom du ikke er villig til å slå sammen lånene dine.

4. Vurder medlåntaker. Dersom du har samboer eller ektefelle som også kommer til å ha utbytte av lånet, bør dere søke sammen. Årsaken til dette er at banken anser dette som større sikkerhet dersom dere er 2 personer som står ansvarlig for lånet. 

Dette vil også påvirke hvor mye rente dere betaler, i og med at den eneste sikkerheten på forbrukslån er betjeningsevne. Jo mer inntekt som er med på søknaden, jo bedre betingelser får dere. 

 Hva er kriteriene for å låne 100 000 kroner?

I forhold til livsoppholdssatsene fra Sismo¹, må du ha over 124 944 kroner i inntekt per år for å kunne låne penger i det hele tatt. Denne livsoppholdssatsen tar høyde for de vanlige utgiftspostene du har på mat, klær, reise og mye mer. Men dette er ikke alt. Den tar ikke høyde for husleie eller andre lån du har.

 Vi skal gi deg et eksempel på hvor mye du må tjene for å kunne låne 100 000 kroner: 

EksempelSum
Livsoppholdssats per år for single
124 944 kroner
Husleie per år 120 000 kroner (10 000 per måned)
Gjeld fra før0 kroner
Inntekt for å låne 100 000 kroner264 944 kroner

Konklusjonen er at du må ha minst 264 944 kroner for å kunne låne 100 000 kroner i forbrukslån. Årsaken er at både livsgrunnlag og husleie blir trukket fra beregningsgrunnlaget for lånet.

 Ettersom du ikke kan låne mer enn 5 ganger inntekten din², må du ha 20 000 kroner høyere inntekt enn det som blir fratrukket i livsopphold og husleie.

 Men inntekt er bare ett av kriteriene. Det er flere ting som må tas hensyn til dersom du skal få et lån.

Alder: Som regel vil ikke banker gi forbrukslån til personer under 23 år

Sivilstand: Dette vil påvirke livsgrunnlaget om du skal forsørge barn og ektefelle

Inntektsgrunnlag: Du bør ha minst 3 år med inntekt å vise til

Gjeld: Har du mye gjeld fra før, vil dette også påvirke hvor mye du kan låne

Vi kan ta et eksempel på at du har 1 million kroner i boliglån fra før og søker om å låne 100 000 kroner i forbrukslån. Da må du ha minst 200 000 kroner mer i inntekt, altså 464 944 kroner totalt for å kunne betjene boliglånet og forbrukslånet.

Hvordan du kan få låne 100 000 kroner dersom du allerede har forbrukslån

Har du forbrukslån fra før kan du søke om å slå alle lånene sammen til ett lån. Her har du to alternativer. Du kan enten søke om refinansiering uten sikkerhet, noe som betyr at det er kun kredittkort, smålån og forbrukslån som blir slått sammen. 

Søknadsprosessen for å samle lån uten sikkerhet går ganske raskt. Det eneste du trenger å gjøre er å regne ut totalt hvor mye du skylder til andre banker, og deretter legge til 100 000 kroner i tillegg når du søker. 

Den andre metoden er å søke om refinansiering med sikkerhet, noe som betyr at du slår sammen all forbruksgjeld sammen med boliglånet. Har du muligheten til dette, kan du spare veldig mye penger på renter og gebyrer. 

Anslagsvis koster et forbrukslån 13,4 % i effektiv rente i Norge. Men boliglån ligger på rundt 5,8 prosent.

Trenger du hjelp med søknaden?

Få helt uavhengige råd og veiledning dersom du tar kontakt med Sjekk Lånet. Vi tar verken kredittsjekker eller analyserer økonomien din. Ta gjerne kontakt dersom du trenger noen råd om hva slags informasjon du bør ta med i søknaden din, og hva du bør inkludere for å få positive svar fra bankene. 

Kilder

  1. Sismo livsoppholdssatser for 2024
  2. Utlånsforskriften fra Regjerningen.no

Annonseinnhold: Denne artikkelen inneholder lenker til samarbeidspartnere for lån og kredittsjekk. Sjekk Lånet samarbeider med Axo Finans for å levere forbrukslån og refinansiering, og uScore for å lever kredittsjekk. Når du klikker på en av lenkene og benytter deg av tjenestene, får Sjekk Lånet en provisjon for dette. 

Kommentarer
* E-posten vil ikke bli publisert på hjemmesiden.