Jan Kenneth Hansen
20 Jan
20Jan

En undersøkelse fra SIFO anslår at 11 prosent av befolkningen sliter med forbruksgjeld, ifølge e24.no. Når gjeldsregisteret i Norge ble innført i 2018, skulle dette ha til hensikt å bremse utviklingen i markedet. 

Resultatet har blitt at flere i befolkningen sitter med 20 forbrukslån hver. I Norge er det mange som sliter med å kvitte seg med gjeld, nettopp fordi de låner mer for å kunne betale ned gjelden de allerede har. 

Den eneste måten å kvitte seg fortere med forbrukslån, er å gjøre grep i økonomien din. Ingen kommer til å betale gjelden for deg, og ingen bank kommer til å stryke lånet ditt for å være grei. Det er helt opp til deg å løse dette problemet. 

Men for å hjelpe deg på vei, les gjennom disse forslagene til å bli kvitt gjelden din raskere. 

Få bort forbrukslån og kredittkort raskere

1. Søk om refinansiering uten sikkerhet

Å slå sammen dyre lån og kredittkort er helt klart den beste metoden for å få bort forbrukslån raskest mulig. Er du en person som sitter med flere forbrukslån og kredittkort å betale hver eneste måned, hiver du masse penger rett ut av vinduet. Det verste av alt er at det tar ikke mer enn 15 minutter å spørre om et bedre tilbud, men svært få gjør dette. 

Refinansiering uten sikkerhet betyr at du ikke trenger å stille bolig til pant, men du søker om å slå sammen lånene du har fra før for å få ned renten din. Hvor mye kan du spare på dette? Avhengig av hvor mye lån du har, sparer de fleste 10 til 50.000 kroner i rentekostnader gjennom hele låneperioden.

2. Søk om refinansiering med sikkerhet

Dersom du har bolig og ikke låner opp til pipa, så er det fullt mulig å bli kvitt forbrukslån raskere ved å bake dem inn i boliglånet. Prosessen er egentlig ganske enkelt, men krever kanskje litt mer arbeid enn å søke om refinansiering uten sikkerhet. 

For å lære mer om hva du skal gjøre, kan du lese med om refinansiering med sikkerhet på våre nettsider, og sende inn en søknad. 

Men for å forklare dette enkelt må du: 

  • Finne ut av hvor mye gjeld du har på boligen, og hvor mye lån du har fra før. 
  • Søke om et samlet beløp på boliglånet og alle forbrukslån du har
  • Sørge for at du innhenter korrekte opplysninger på hvor mye du skylder, og hvem du skylder penger til

3. Reduser dine faste utgifter per måned

Gå gjennom alt du ikke trenger å betale for, og heller bruke disse pengene på å få bort forbrukslånene dine raskere ved å øke avdragene dine. 

De fleste har helt sikkert abonnementer og tjenester på nett de ikke trenger lengre, men fortsatt så sponser vi gladelig disse bedriftene selv om vi ikke bruker tjenestene lengre. 

Tenk også over hvor mye du bruker på mat, strøm og andre tjenester. Handle mat på tilbud og gjør storinnkjøp en gang i uken for å hindre overforbruk. Greier du å gjøre dette, kan du spare veldig mye penger. 

Kalkulator for å redusere månedlige utgifter for å få bort forbruksgjeld

4. Betal ned mer på lånene dine 

Når du har tatt grep om økonomien din, er det på tide å øke avdragene dine. Du trenger nødvendigvis ikke å ta kontakt med banken din for å redusere antall terminer. Det eneste du trenger å gjøre er å betale inn mer hver termin. 

Greier du å spare inn 2000 kroner per måned for å betale ned mer på forbrukslånet ditt (vi antar at du har refinansiert dette til ett lån i denne fasen), så kan du redusere låneperioden din med 50 % dersom lånet ditt ikke er på mer enn 100.000 kroner totalt. 

5. Skaff deg ekstra inntekter

Ta noen timer overtid, eller skaff deg en deltidsjobb ved siden av? Det finnes mange muligheter til å få inn ekstra inntekter. Får du til 8 til 10 timer ekstra per måned (kun to til tre timer per uke), kan dette fort gi deg et par tusen kroner ekstra å betale ned på lånet ditt. 

Har du ikke muligheten til dette, er det flere finans plattformer du kan se på for å skaffe deg en deltidsjobb. Du kan for eksempel oversette innhold til norsk, skrive innlegg, eller bli en virtuell assistent på deltid. Det finnes masse forskjellige muligheter på Upwork eller Freelancer.com som ofte ser etter norsk arbeidskraft. 

6. Selg unna ting du ikke trenger

Gå gjennom ting du har liggende og selg dem på finn.no. Der kan du bli kvitt det meste av klær, møbler og masse annet som du kanskje ikke trenger lenger. Se gjennom skuffene dine, så finner du helt sikkert en god del ting du knapt husker hvorfor du kjøpte engang. 

Kanskje også gjøre litt butikk ut av dette? Få tak i brukte gjenstander i området ditt og selg dem på nettet, eller puss opp gjenstander som du igjen selger for merverdi. Vær kreativ på å finne løsninger. 

7. Vurder å flytt til en rimeligere bolig

De fleste vi nok kanskje synes, er å dra det litt langt. Hus og hjem må jo være det siste som må gå for å betale ned gjeld. Men dessverre så er det mange som er i den situasjonen at de nesten ikke klarer å betale husleien sin hver måned på grunn av for mye gjeld, eller omvendt. 

Det er selvfølgelig trist dersom du trives godt der du bor, men det er verre å vente på utkastelse, eller at lånene dine går til inkasso. Betalingsanmerkninger vil også påvirke mulighetene dine for å leie bolig i fremtiden. 

8. Søk på jobb med bedre inntekt

Ja, ok. Du merker at vi begynner å gå litt tom for ideer mot slutten av denne listen. Men det er jo en sannhet i det. Er du en godt kvalifisert person som presterer godt i dag og føler du får for lite igjen for arbeidet, er det mulig å sondere arbeidsmarkedet. 

Men selvfølgelig, ta en prat med sjefen din først. Sjekk hva andre i tilsvarende stillinger betaler for din kompetanse, og fremlegge dette for din arbeidsgiver. Dersom de er interessert i å beholde deg, så kan de være villige å øke lønnen noe. 

Ellers så kan du jo bare fortsette med å: 

  • Ta opp nye lån konstant for å betale de gamle lånene
  • Bestille opp enda flere kredittkort og “bytte på” gjelden hver eneste måned
  • Satse på at bursdagstallene dine blir trukket i vikinglotto denne uken
  • Spør familie og venner om utlegg hele tiden
  • Dra på ferie og tøm enda et kort - Når alt går til helvete, så kan du i det minste ha det artig mens det pågår. 
Kommentarer
* E-posten vil ikke bli publisert på hjemmesiden.